شهر 24 ساعته
این ایده بر اساس شکستن ساختار زمان شکل گرفت و در نتیجه آن استفاده از زمان و الگوهای فعالیتی، به طور متنوعی گسترده می شود. یک جامعه 24 ساعته آزادی و فرصت های بیشتری برای افراد فراهم می آورد، الگوهای استفاده از فضا و فعالیت ها محدودیت کمتری داشته و بیش تر پاسخگوی نیازها و خاستگاه های فردی است» (Krietzman,1999,2).
«کارمونا کاربری مسکونی را از جمله کاربری های 24ساعته می شمارد که طی 24 ساعت شبانه روز در حال فعالیت است و ساکنین واحدهای مسکونی سطح فعالیتی نسبتاً خوبی را در سطح حوزه برقرار می کنند. البته ساکنینی که شاغل هستند نیز در روزهای کاری فقط هنگام عصر و یا شب است که در محیط مسکونی خود فعالیت دارند» (Carmona, 2006: 195).
«به زعم کریتزمن لازم است در یک جامعه 24 ساعته چند ساختمان و فعالیت وجود داشته باشد که به طور دائمی فعالیت دارند؛ چرا که زمانی می توان به طور طبیعی فضاهای همگانی را با جمع شدن و پراکنده شدن مردمی سرزنده کرد که به دنبال مشغله های روزانه خود باشند. مثلاً از طریق طرح های از پیش اندیشیده شده ای که سرزندگی فرهنگی را فراهم می کنند می توان موجب تشویق مردم به مشاهده فضا و استفاده طولانی تر از آن شد» (سوری و همکاران، 1392: 78).
کارمونا معتقد است یک از جنبه های منفی جامعه 24 ساعته این است که احتمال برخورد تصادفی مردم را در فضا و زمان کاهش می دهد. به اعتقاد وی این عامل موجب تجزیه جامعه و گروه های اجتماعی می شود که مردم را دور هم جمع می کند. او لازم می داند طراحان شهری الگوهای فعالیتی را در فضاهای شهری شناسایی کنند تا از این طریق بفهمند چگونه می توان به تشویق فعالیت های مختلف در دوره ای زمانی مختلف پرداخت و همچنین چه طور به انرژی آزاد شده ناشی از شکل گیری فعالیت ها در فضاها و زمان های مشابه دست یافت» (Carmona, 2006: 195).
«در واقع عبارت 24 ساعته با فعالیتهای اقتصادی شبانه ارتباط مستقیم دارد و شعار جذابی برای رونق هر چه بیشتر اینگونه فعالیتها است و هدف یک شهر را برای معرفی خود به عنوان یک مکان قابل زندگی از طریق گسترش تفریح و سرگرمی، خرید و سایر فعالیتهای اوقات فراغت در ساعات بیشتری از شبانه روز بیان می دارد» (سعیدی رضوانی، سینی چی، 1385: 2).
منابع :
1- .Carmona, M ; Tiesdell, S. 2003, Urban Design Reader, Architectural Press, Burlington.
2- .Kreitzman, L. 1999, The 24 hour society, Profile Books, London.
3- سوری، الهام. رزاقی اصل، سینا. فیضی، محسن. 1392، مفهوم حس زمان وکاربرد آن در طراحی شهری، هویت شهر، شماره سیزدهم، سال هفتم، بهار 92، صص 73-82.
4- سعیدی رضوانی، نوید و پیروز سینی چی، 1385 ، راهبردهایی برای تحقق مفهوم شهرهای 24 ساعته، همایش شهر برتر، طرح برتر، همدان، سازمان عمران http://www.civilica.com/Paper-SCSD01-SCSD01_027.html ، شهرداری همدان.